top of page

Hodelus

VISTE DU?

Ca. halvparten av alle som har lus ikke vet at de har det.

Du kan gå flere uker med lus uten å vite det.

De fleste lusene dør etter 15 timer uten menneskeblod

Jenter har en større sansynlighet til å få lus enn gutter har.

Lus kan leve i hodebunnen din mellom 30-40 dager.

En hunnlus kan legge opp til 150 egg.

BLI KVITT LUSEN NÅ! 

Hvordan ser hodelusen og egg ut?

En voksen lus er ikke større en ett sesamfrø og de er grå-hvite.  Nymfer ( beibi lus) er mindre , de kan være sorte , gjennomsiktige og til og med røde. Luse egg små gule, lysebrune eller mørkebrune prikker før de klekkes.

Etter klekking ser det gjennværende skjellet helt hvitt eller blank ut.

Egg er limt fast på hårskaftet og veldig vanskelig å fjerne.

Adult headlice
headlice egg

Voksen lus

Luseegg

Er det tegn på at man er skitten?

Kan man få lus i svømmebasseng? Faller lus ut i vann?

Hodelus foretrekker rent, pent velstelt hår. Hår som blir gredd og vasket hvor det da er lett å ferdes opp og ned skaftet og legge nye egg som perler på en snor er å foretrekke for en lus.

Når lus er i vann låser de seg helt fast i hårstrået, de sklir ikke ut . Dette er hvordan de overlever hårvask , regn , svømming og dykking i basseng og salt vann. Hvor det er mulighet for smitte er ved å dele håndkle.

Vanlige myter om hodelus

Bare folk med dårlig hygene kan få hodelus. Personlig hygene og renhet har ingen påvirkning på sansynligheten til å få lus. Hodelus liker seg faktisk bedre i rent hår.

Hodelus hopper fra person til person. Hodelus kan ikke hoppe og kan ikke fly. Hodelus krabber. De spres ved å ha direkte kontakt med håret til en person som har dem. Dette er en vanligste måten å få lus, en uvanlig måte å få hodelus på er å være i kontakt med ting som sofaer, ryggsekker og andre husholdningsgjenstander.

Hunder, katter og andre kjeledyr kan gi deg lus. Det er ikke mulig å få hodelus fra hunden din, katten din eller andre kjeledyr du har hjemme.

Bare barn kan få hodelus. Samtidig som det er vanligst for hodelus å spre seg mellom barn, så er ikke foreldre og andre vokse immune.

VI VIL GJERNE HJELPE!

bottom of page